akademikerarbetslöshet

Idag var jag på ett seminarium som Jusek arrangerade. Grunden till detta seminarium var undersökningar som gjorts kring hur studenterna såg på kopplingen av deras utbildning och möjligheten att få ett arbete, om skolorna främjar studenternas möjligheter, genom kontakter, praktik osv., till att få jobb (för mer info läs artikeln i DN). Tyvärr var det ganska dåliga betyg för skolorna.

Det var mycket intressanta diskussioner, goda exempel och idéer om hur detta ska hanteras.  Vem är det som är ansvarig? Är det högskolan, regeringen eller elevens ansvar att ta tag i detta?

Min egen åsikt är att regeringen inte kan toppstyra detta då skolorna har så olika förutsättningar och situationer. Dock kan regeringen stå för en morot så att det bli intressant att skolan närmar sig arbetsmarknaden.

Högskolans ansvar sträcker sig till att vara helt uppriktig med utbildningens koppling till ett yrke samt om hur möligheterna är till att få ett jobb. Genom att högskolor samarbetar med lokala arbetsmarknadsorganisationer (ex. Klivet i Södertälje, eller Urkraft i Skellefteå)  kan studenterna få lära sig att skriva CV, vara medveten om de krav som ställs på en arbetstagare osv.

Sist men inte minst är det den studerandes ansvar. Studenten ska kolla vad utbildningen leder till, hur efterfrågan på arbetskraft ser samt att använda tiden på skolan till att förbereda sig för arbetsmarknaden. Förberedelsen kan gå ut på att engagera sig i t ex studentkåren, göra examensjobb ute på företag osv. för att visa framtida arbetsgivare att du är redo för arbetslivet.

Det viktigaste är att inte elevens eget ansvar försvinner bakom en ”curlande” högskola.

One thought on “akademikerarbetslöshet

  1. Jenny skriver:

    Hej Anders. Bra skrivet. Man kan inte skylla ifrån sig om man är student, och man kan inte lasta allt ansvar på studenterna, om man är politiker eller skola. 🙂 Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.