När blir man vuxen på riktigt?

När man är ung och fortfarande går i skolan säger man ofta “När jag blir vuxen ska jag göra si och så”. När sedan examen närmar sig och man närmar sig sin 18-års dag så märker man att man inte har förändrats särskilt mycket emot hur man var för några år sedan. Och nu är man helt plötsligt på väg in i vuxenlivet på riktigt.

Jag är själv 20 år gammal och får faktiskt erkänna att fastän jag redan fått rösta i ett riksdagsval, får gå på systemet och precis skrivit på papper för min första riktiga anställning så känner jag min inte äldre än jag gjorde för två år sedan. Att bli vuxen innebär så mycket mer än att bara “fylla” vuxen.

Jag tror att man blir vuxen när man själv känner att man är det, att man klarar av att ta hand om sig själv och de motgångar som man möter på vägen. Det har helt enkelt inte med om du får rösta, köpa alkohol eller vad det står för födelsedatum på ditt leg att göra.

När anser ni att man blir vuxen?

One thought on “När blir man vuxen på riktigt?

  1. Anna skriver:

    För mig handlar det om personlig trygghet och att ha hittat sig själv, jag kan säga att jag är mer vuxen idag (21 år) än vad jag var när jag var 18, då kände jag mig fortfarande för ung och för osäker för att ta allt det ansvar som krävs när man är vuxen. Jag hade/har nog med mig själv att göra utan behöva ta ett vuxet ansvar, också.

    Men att det också handlar om omgivningens sätt att se på en, jag har kommit ut på praktikplatser redo att ta vuxet ansvar och vara en som alla andra, iofs äldre människor, men att de har sagt att man inte är vuxen i den ålder jag befinner mig i, så automatiskt tar jag en yngre roll när man inte blir bemött som vuxen, även fast man agerar vuxet i de flesta situationerna.

    Hjärnan är inte vuxen förrän vid 25-årsåldern, så där går min gräns för när man ska vara vuxen, för mig är det en process att bli vuxen som startar vid 18-årsåldern och slutar när du är 25 ungefär. Det betyder att jag har tre år kvar att bli riktigt vuxen, får vi hoppas! ;D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *